Κεντρική Σελίδα
Σελιδα 0/7
Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, Κάτω Αχαιάς Πατρών  !

χχχχχχ
Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος ή  Δραγάσης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η ιερή Πλάκα στον Μυστρά όπου ορκίστηκε ο τελευταίος Αυτοκτράτωρ , Κων. Παλαιολόγος
Ολόκληρη η Ελλάδα μας, είναι διάσπαρτη με « Φάρους της πίστεως» οίκους λατρεία προς τον Θεόν.

Στη πρώτη Λειτουργία που τελέσθηκε στην εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ , της Κάτω Αχαίας , Κυριακή 20 Ιουνίου 1976 και παρεβρεθήκαμε εκεί με την Αικατερίνη Λύτρα, τον αείμνηστο σύζυγο της Παναγιώτη και την σύζυγον μου Σοφία , μετά την Λειτουργία εδόθη καθ' υπαγόρευσι του Αγίου Ραφαήλ στην Αικατερίνη και εγράφη το παρακάτω μήνυμα :

« Ο Ναός της Κάτω Αχαίας θα είναι ένας Φάρος της πίστεως εις την περιοχή ». Έτσι και μεις στον πρόλογόν μας, τις εκκλησίες και τα παρεκκλήσια ονομάσαμε « Φάρους της πίστεως ».

Οι πόλεις , τα χωριά , τα νησιά , βουνά και οι κάμποι είναι διάσπαρτα από μικρούς η μεγάλους Φάρους.

Όλοι οι ναοί, εκκλησίες και εκκλησάκια έχουν την ιστορία τους, το ιστορικόν της κτίσεώς τους.

Η κάθε εκκλησία έχει το ιστορικό της γραμμένο σε βιβλίο. Πολλές εκκλησίες και εκκλησάκια έχουν την άγραφη ιστορία τους που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.Κάθε εκκλησία και εκκλησάκι έχουν το συγκινητικόν θαυμαστόν του μέρος.

Ο τόπος , η επιλογή της θέσις που βρίσκεται σήμερα η εκκλησία δεν είναι τυχαίος , συνδέεται με κάποιο θαυμαστό θρησκευτικό γεγονός, ένα θαύμα μικρό ή μεγάλο που συνέβηκε σε πιστό Χριστιανό στη ζωή του και έκανε « το τάμα του »  να χτίσει εκκλησία , στη Παναγιά ή τον Αγιο που τον βοήθησε.

Και έτσι , με θεία ενέργεια της θείας δυνάμεως και πολλές φορές με θαυμαστή επέμβαση του Αγίου χτίσθηκε η εκκλησία.

Το θαύμα , η θεία επέμβαση και το τάμα του Χριστιανισμού είναι η ζώσα πίστις του Χριστιανισμού.
Το Θαύμα της πίστεως και το τάμα του πιστού Χριστιανού είναι η συνεχή επικοινωνία του Θεού με τον Ανθρωπο από τους πρώτους χρόνους του Χριστιανισμού στην Ελλάδα.

Αυτό επιβεβαιώνεται πάντοτε, το βλέπουμε και σήμερα με τα πολλά θαύματα της πίστεως και την ανέγερση εκκλησιών και παρεκκλησιών και αυτό θα συμβαίνει πάντοτε. « Ο Χριστός είναι χθές , σήμερα εις τους αιώνες ο αυτός ».

Πέραν από τα γνωστά προσκυνήματα ανά την Ελλάδα της Μεγαλόχαρη της Τήνου, Παναγιάς Σουμελά, Παναγίας Πάρου, Αγίου Νεκταρίου Αίγινας , Μανταμάδος Λέσβου και Πανορμίτης Σύμης κ.λ.π. και προσκυνήματα φυσικά του Νομού Αχαίας Ι. Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, Παναγιάς Νοταινών, Αγίου Νικολάου Σπάτων, Αγίου Ανδρέα Πατρών και άλλων , έγιναν νέα προσκυνήματα και ναοί.

Ένα από τα νέα προσκυνήματα επί των ημερών μας , είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Ραφαήλ και των συμαρτύρων του, Νικολάου και Ειρήνης στη Θέρμη Μυτιλήνης στην τοποθεσία που μαρτύρησαν προ πέντε και πλέον αιώνων.

Ο δεύτερος ναός του (χρονικά )και προσκύνημα αυτών των Αγίων είναι ο Ναός της Κάτω Αχαίας Πατρών, η εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ όπως ονομάζεται που ανηγέρθη από θαύμα του Αγίου Ραφαήλ το 1971- 1976.

Στο βιβλίο αυτό « ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ » γράφεται περιληπτικά η βιογραφικά των Αγίων που τιμάται ο Ναός, το ιστορικόν της ανεγέρσεώς του, όπως τα ζήσαμε από κοντά και περιγράψαμε με κάθε λεπτομέρεια τα θαυμαστά γεγονότα και τα εγκαίνια του Ναού την 11ην Σεπτεμβρίου 1976.

Επίσης στο βιβλίο συμπεριλαμβάνεται ο Παρακλητικός κανών των Αγίων και μερικοί αποφθεγματικοί διδαχτικοί λόγοι του Αγίου Ραφαήλ , που εδόθησαν καθ' υπαγόρευσίν Του στην Αικατερίνη Λύτρα κατά καιρούς.

Το ξεκίνημα μας για το βιβλίο αυτό ήταν τον Οκτώβριο του 1993, όταν ήρθαμε από την Αθήνα για προσκύνημα, όπως καθιερώσαμε να γίνεται κάθε χρόνο από 1976. Περαστικοί προσκυνηταί εκείνη την ημέρα ζητούσαν , το ιστορικό της εκκλησίας και των Αγίων.

Με την χάρη των Αγίων γράψαμε το παρόν βιβλίο προς ενημέρωση των προσκυνητών του Ναού, το οποίον αφιερώνουμε εις μνημόσυνον των κτητόρων ευεργετών του Ιερού Ναού του Αγίου Ραφαήλ της Κάτω Αχαίας - Πατρών.

                                                          Θεόδωρος Π. Πάτσης -1994

ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑ ΠΑΤΡΩΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ
A work for the Grace of God
« ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟ ΡΑΦΑΗΛ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ »

Ο Αγιος Ραφαήλ κτίζει τον δεύτερο ναό του, στην Κάτω Αχαιά Πατρών.

Ένα Ουράνιο μήνυμα του Θαυματουργού Οσιομάρτυρα Αγίου Ραφαήλ  λεει τα εξής : « Η Ελλάς είναι ολόκληρη ποτισμένη από Θείον άρωμα. Έχει θεμελιωθεί με την ανεξάντλητον αγάπην του Κυρίου, και είναι η γη μυρωμένη ».

Σ' αυτή τη μυρωμένη γη της Ελλάδας , όπως την ονομάζει ο Θαυματουργός Αγιος μας, τα πιστά τέκνα του Θεού, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που κατοίκησαν και κατοικούν, φύτευσαν και φυτεύουν μικρούς ή μεγάλους « Φάρους της Πίστεως», δηλαδή έχτιζαν και χτίζουν εκκλησίες και παρεκκλήσια , που εκεί λατρεύεται και ευλογεί ο Θεός. « Εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν», λεει η Αγία Γραφή.
Homepage
Με την βοήθεια του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Πέττα τον Μάιο του 2008, κατάφερα και βρήκα ενα αντίγραφο απο το σχεδόν άγνωστο ( σε Ελλάδα γενικά ) βιβλίο του Θεόδωρου Πάτση που περιγράφει τα εκπληκτικά γεγονότα της ανέγερσης του δεύτερου χρονολογικά ναού των Αγίων μας στην Ελλάδα.Ευχαριστούμε θερμά, την Μαρία Πάτση, για τα στοιχεία που μας παραχώρησε.

Ολόκληρη το βιβλίο  αποτελεί μια σειρά γεγονότων - παρέμβασεων του Αγίου Ραφαήλ, πρός την επιτροπή ανέγερσης ώστε να αρχίσει και να περατωθεί ενα έργο που στην πρώτη του φάση ειχε μηδαμινές ελπίδες ολοκλήρωσης.
Στην αρχή του το εγχείρημα ήταν ενα όνειρο μιας απλής ηλικιωμένης γυναίκας στην επαρχία. Πόσα τέτοια όνειρα γίνονται τελικά πραγματικότητα.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ. ΡΑΦΑΗΛ ΕΓΙΝΑΝ  11 - 9 – 1976
Κατίνα
Κωνσταντινοπούλου
Ευεργέτες