Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης  Μυτιλήνης

χχχχχχ
Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος ή  Δραγάσης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η ιερή Πλάκα στον Μυστρά όπου ορκίστηκε ο τελευταίος Αυτοκτράτωρ , Κων. Παλαιολόγος
Ιερά Μητρόπολις Σύμης
ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
A work for the Grace of God
Homepage
ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΛΥΠΗ
Υπάρχει ακόμα χρόνος για επανόρθωση !
Αγγελος Ράλλης ο φυλακισμένος ήρωας.
Ο θεός τον αξίωσε να φέρει στο φώς και να παλέψει για το χρόνικό της αποκάλυψης. Ο άνθρωπος... περικύκλωσε με τείχη τον τάφο του !
Η νομική υπόσταση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ και οι πρώτες μοναχές


"Στις 12 Σεπτεμβρίου 1962 το Υπουργείο Παιδείας, κατόπιν προτάσεως της Ιεράς Συνόδου, εξέδωκε διάταγμα, δυνάμει του οποίου ιδρύθηκε γυναικεία μονή στις Καρυές της Θερμής επ ονόματι του αγίου Ραφαήλ.

Οι πρώτες μοναχές, Ευγενία Κλειδαρά και Παρθενία Κιρλαγκίτση, ήρθαν μαζί κι οι δύο τον Απρίλιο του 1964. Η Ευγενία έγινε ηγουμένη και η Παρθενία υποτακτική της. Τις είχα γνωρίσει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1963, όταν είχαν έρθει στη Θερμή για να προσκυνήσουν τους Νεοφανείς Αγίους και πέρασαν κι από το σπίτι μας, για να τους διηγηθώ το ιστορικό των ιερών ευρέσεων, για το οποίο είχαν τελεία άγνοια.

Η Παρθενία ήταν τότε ακόμα κοσμική με το όνομα Άρτεμις. Ήταν από τη Χίο, συνταξιούχος του ΟΤΕ και καθώς μου είπε, σκόπευε νασπασθεί το μοναχισμό. Η Ευγενία καταγόταν από το Πλωμάρι της Λέσβου κι είχε ασπασθεί πολύ μικρή το μοναχισμό. Σε ερώτησή μου, σε ποιο μοναστήρι μονάζει, μου είπε ότι είχε μονάσει κατά καιρούς σε δύο μοναστήρια της Χίου (στα μοναστήρια της Αγίας Σκέπης και της Νέας Μονής), αλλά είχε φύγει και από τα δύο κι έμενε στο σπίτι της, στα Βριλήσια, μαζί με τη φίλη της την Άρτεμη και τη μητέρα της. Πρόσθεσε ότι μελλοντικώς θα έχτιζε ένα εκκλησάκι της αγίας Μαγδαληνής στην αυλή του σπιτιού της (το οποίο ήταν σε εξοχική περιοχή) και θα μόναζαν μέσα στο σπίτι τους.

Αυτή ήταν η πρώτη γνωριμία μου με τη μετέπειτα ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά και τη μοναχή Παρθενία.

Όταν το 1964 ο μητροπολίτης Ιάκωβος άρχισε να ζητά καλόγριες για το μοναστήρι του αγίου Ραφαήλ, η σκέψη μου έτρεξε αμέσως στη μοναχή Ευγενία και στη φίλη της που σκόπευε ν’ ασπασθεί το μοναχισμό. Του ανέφερα τα ονόματά τους και του μίλησα μ’ ενθουσιασμό και για τις δύο. Ο μητροπολίτης τότε μου ανέθεσε να τους γράψω γράμμα και να τις καλέσω να έρθουν στο μοναστήρι των Καρυών.

Την ίδια μέρα έστειλα γράμμα στην Ευγενία, παίρνοντας τη διεύθυνσή της από τη συγχωριανή μας Μαριάνθη Ορφανέλλη, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις και αλληλογραφούσε. Μου απάντησε πρώτα με ευχαριστήριο γράμμα κι έπειτα από μερικές μέρες ήρθαν και οι δυο μαζί στη Θερμή. Η Άρτεμις είχε ήδη ασπασθεί το μοναχισμό με το όνομα Φιλοθέη. Στο μοναστήρι των Καρυών έγινε μεγαλόσχημη με το όνομα Παρθενία.

Όταν ήρθαν οι δυό μοναχές, επειδή το κτήριο των κελιών ήταν ακόμα υπό κατασκευήν, η Επιτροπή Ανεγέρσεως τις εγκατέστησε προσωρινά στο σπίτι της Μαριάνθης Ορφανέλλη κι έπειτα στο σπίτι της Μαρίας Κουνέλλη, μητέρας  ενός από τους συμβούλους της Επιτροπής, αναλαμβάνοντας την όλη συντήρησή τους .

Τους διέθεσε επίσης ταξί, με οδηγό τον Στρατή Ματζώρο για να μην ταλαιπωρούνται. Έπειτα από μικρό διάστημα τις εγκατέστησε στο αποπερατωμένο κτήριο των κελιών. Αρχικά εγκαταστάθηκαν στα δωμάτια του πρώτου ορόφου εκεί πέρασαν το χειμώνα. Όταν, στις 8 Μαρτίου 1965, έγιναν τα εγκαίνια του κτηρίου, τότε η αδελφότητα, στην οποία είχαν προστεθεί τέσσερις ακόμα μοναχές, ανέβηκε στα κελιά του δευτέρου ορόφου κι ο πρώτος όροφος με το ισόγειο χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία των προσκυνητών.

Το ηγουμενοσυμβούλιο αποτελέσθηκε από τρεις μοναχές: την ηγουμένη Ευγενία, την Παρθενία και τη Συγκλητική. Τότε η Επιτροπή Ανεγέρσεως πρόσθεσε και το ηγουμενοσυβούλιο στα μέλη της, τιμής ένεκεν"

Αποσπασμα απο το σχετικό " ΚΑΡΥΕΣ Ο ΛΟΦΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ" βιβλίο της Βασιλικής Ράλλη
ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΡΑΛΛΗ - ΕΚ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ 1959
Το κείμενο της σελίδας εχει παρθεί απο το σχετικό βιβλίο της Βασιλικής Ράλλη. Θεωρώ την πηγή αυτή την πλέον αξιόπιστη που μπορεί να βρεί κάποιος για να πληροφορηθεί τα γεγονότα του Λόφου των Καρυών.
www.agios-rafael.org - Dimitris Markou