Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ , Νικολάου και Ειρήνης  Μυτιλήνης

χχχχχχ
Κωνσταντίνος ΙΑ’ ο Παλαιολόγος ή  Δραγάσης
Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ
Η ιερή Πλάκα στον Μυστρά όπου ορκίστηκε ο τελευταίος Αυτοκτράτωρ , Κων. Παλαιολόγος
Ιερά Μητρόπολις Σύμης
ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ - ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ
A work for the Grace of God
Homepage
ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΧΩΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΛΥΠΗ
Υπάρχει ακόμα χρόνος για επανόρθωση !
Αγγελος Ράλλης ο φυλακισμένος ήρωας.
Ο θεός τον αξίωσε να φέρει στο φώς και να παλέψει για το χρόνικό της αποκάλυψης. Ο άνθρωπος... περικύκλωσε με τείχη τον τάφο του !
Η Ερανική Επιτροπή Ανεγέρσεως και τα έργα που επετέλεσε επί σειρά ετών.

Η Ερανική Επιτροπή Αναγέρσεως διορίσθηκε στις 25 Απριλίου 1962 από τον αείμνηστο μητροπολίτη Ιάκωβο Κλεομβρότου.
Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν ο τότε πρωτοσύγκελος της Ιεράς  Μητροπόλεως Νικόδημος Αναγνώστου, αντιπρόεδρος ο ιερέας της Θερμής Ευθύμιος Τσόλος, γραμματεύς ο διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Θερμής Ελευθέριος Διγιδίκης, ταμίας ο Παναγιώτης Κουνέλλης, ο πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Θερμής Μάρκος Κουνέλλης κι ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Αποστολέλλης, ο οποίος επέβλεψε ανιδιοτελώς την ανέγερση των κτηρίων.

Πρόσθετα μέλη ήταν ο θεολόγος Ευστράτιος Κλήμης και ο ιερέας Παμφίλων Κωνσταντίνος Σκαλιστής.
Κατά το διάστημα που μεσολάβησε από το φθινόπωρο του 1961 ως την άνοιξη του 1962 είχαν συγκεντρωθεί στην Ιερά Μητρόπολη αρκετά χρήματα από τις εισφορές και τις δωρεές ευσεβών χριστιανών εσωτερικού και εξωτερικού. Με τα χρήματα αυτά η Επιτροπή Ανεγέρσεως άρχισε αμέσως το δημιουργικό της έργο με ιερό ζήλο και δραστηριότητα, μέσα στο χώρο του ελαιοκτήματός μας, τον οποίο με όλη του την καρδιά εχάρισε ο αείμνηστος σύζυγός μου Αγγελος Ράλλης για την ανέγερση του μοναστηριού του αγίου Ραφαήλ.

Πρώτα ανήγειρε τον ισόγειο ναό και το κωδωνοστάσιο. Αποπεράτωσε το ναό, τον διακόσμησε με δωρεές ευσεβών χριστιανών και ως το τέλος του 1962 λειτουργούσε κανονικά, με ιερέα τον ιερομόναχο Παχώμιο Σούγιουλτζη, νεωκόρους τη Μυρσίνη Δουργούνα και τον δόκιμο μοναχό Ζαχαρία Παφλιώτη και φύλακες τον Δούκα Τσολάκη και τον Κώστα Κανέλο. Ο δόκιμος μοναχός Ζαχαρίας έμενε μόνιμα στο εντός του κωδωνοστασίου δωμάτιο. Επίσης η Επιτροπή διαμόρφωσε το μεγάλο προαύλιο σε ωραία πλατεία κι έχτισε τοίχο αντιστήριξης στο κατηγορικό έδαφος. Η Ανάσταση και η Λαμπροτρίτη του 1963 γιορτάστηκαν στις Καρυές μεγαλοπρεπέστατα, με πλήθος κόσμου κι όλες τις αρχές. Συγκινητικότατες ήταν οι στιγμές της περιφοράς των ιερών λειψάνων στο προαύλιο της εκκλησιάς υπό την υπόκρουση της μουσικής της στρατιωτικής μπάντας. Δεν έμεινε καρδιά να μην σκιρτήσει και μάτι να μη δακρύσει.

Στη συνέχει η Επιτροπή έχτισε το παρεκκλήσι του αγιάσματος, επάνω ακριβώς από τη στοά με τους σταλακτίτες που είχε βρεθεί στις 13 Ιουνίου του 1961. Κατόπιν η Επιτροπή εργάστηκε για την ύδρευση του μοναστηριού, από την παλιά πηγή του νερού, και κατασκεύασε βρύση για τη εξυπηρέτηση των προσκυνητών, βάσει σχεδίου του αρχιτέκτονα Γιαννουλέλλη. Έπειτα άρχισε το χτίσιμο του πρώτου συγκροτήματος των κελιών, με τον ξενώνα, την τραπεζαρία και βοηθητικούς χώρους. Πίσω από το κτήριο των κελιών η Επιτροπή αγόρασε κι ένα μικρό ελαιόκτημα από τον συγχωριανό μας Παύλο Τσόλο, το οποίο συνόρευε στο σημείο αυτό με το δικό μας.

Μέσα σαυτό έκανε κι άλλους βοηθητικούς χώρους, καθώς κι ένα μικρό οίκημα για τον εκάστοτε φύλακα του μοναστηριού.
Η Επιτροπή Ανεγέρσεως συνέχισε το δημιουργικό της έργο και πέραν του 1974.Πάνω από τον ισόγειο νεό, ο οποίος τιμάται στη χάρη του Γενεσίου της Θεοτόκου, ανήγειρε τον κυρίως ναό, δηλαδή το καθολικό του μοναστηριού, ο οποίος διακοσμήθηκε με τις δωρεές των ευσεβών χριστιανών. Σημειώνω ότι τον μαρμάρινο δεσποτικό θρόνο έκανε ο Θεόδωρος Πάτσης, κάτοικος Αθηνών, και τη μαρμάρινη αγία Τράπεζα η Αννα Στρατάκου, από ευγνωμοσύνη προς τους Νεοφανείς Αγίους για κάποιο θαύμα, καθώς είπε, που της είχαν κάνει, έστειλε απευθείας 1000 δολάρια στη Μητρόπολη. Με τα χρήματα αυτά άρχισε το χτίσιμο του κτηρίου των κελιών. Συνέχισε δε να στέλνει χρήματα στο μοναστήρι επί σειράν ετών, μέχρι το θάνατό της.

Στην ανέγερση των πρώτων κτιρίων του μοναστηριού συνετέλεσε πολύ, αποδίδοντας σημαντικό χρηματικό ποσό, και ο έρανος που έκανε τότε η Αικατερίνη Λύτρα, με την άδεια του μητροπολίτη Ιακώβου Κλεομβρότου. Θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μου, αν δεν ανέγερα ότι αξιόλογο χρηματικό ποσό απέδωσε και η πώληση του βιβλίου Σημείον Μέγα, το οποίο έγραψε ο αίμνηστος Φώτης Κόντογλου και το εκτύπωσαν δωρεάν οι εκδότες Αλέξανδρος και Ευάγγελος Παπαδημητρίου.

Χιλιάδες βιβλία πουλήθηκαν στο εσωτερικό και το εξωτερικό υπέρ της ανεγέρσεως του μοναστηριού. Πολλοί από τους ομογενείς της Αμερικής βοήθησαν στο θεάρεστο αυτό έργο – μια εξ αυτών ήταν η Σταυρίτσα Ζαχαρίου, κάτοικος τότε Νέας Υόρκης (τώρα ιεραπόστολος στην Αφρική). Την αρχιτεκτονική μελέτη και τα σχέδια του καθολικού του μοναστηριού εξεπόνησε ο αρχιτέκτων Ε. Στίκας, διευθυντής τότε της Διευθύνσεως Αναστηλώσεων του Υπουργείου Προεδρίας, την δε επίβλεψη ανέλαβε ο μηχανικός Ε. Γαβριήλ. Τα σχέδια των άλλων κτιρίων εξεπόνησε ο αρχιτέκτων Β. Γιαννάκης. Σε όλες τις εργασίες επέβλεψε ανιδιοτελώς ο μηχανικός Π. Αποστολέλλης, μέλος της Επιτροπής Ανεγέρσεως. Εργολάβος όλων των έργων ήταν ο Κ. Μπαζίκος, και ο βοηθός του, ο Βάσος Ευσταθίου.
Μέσα στον επιβλητικό ναό του καθολικού του μοναστηριού στεγάζεται ο τάφος του αγίου Ραφαήλ και στον ισόγειο οι τάφοι των άλλων μαρτύρων, εκτός απ’ αυτούς του μοναχού Σταύρου και της μάρτυρος αγίας Ολυμπίας, οι οποίοι καταστράφηκαν κατά το χτίσιμο της νέας εκκλησιάς.

Η Επιτροπή Ανεγέρσεως φρόντισε επίσης και για την ασφαλτόστρωση του δρόμου του μοναστηριού, καθώς και για τη διάνοιξή του ακόμα περισσότερο, ενώνοντας τον με το δρόμο που περνά έξω από το χωριό της Θερμής.
Κάθε Σάββατο απόγευμα τα μέλη της Επιτροπής συγκεντρώνονταν στην Ιερά Μητρόπολη, στο γραφείο του πρωτοσυγκέλλου, κι εξέταζαν τον λογαριασμό εσόδων και εξόδων. Ο λογαριασμός αυτός, καθώς και οι δωρεές των χριστιανών, δημοσιεύονταν κάθε μήνα στο μητροπολιτικό περιοδικό «Ο Ποιμήν» και στο τέλος κάθε χρόνου ο γενικός απολογισμός δημοσιευόταν στις τοπικές εφημερίδες.

Η Επιτροπή Ανεγέρσεως είχε σύστημα και τάξη, ούτως ώστε να μη δώσει ποτέ δικαίωμα σχολίων σε κανέναν. Εργάστηκε με πίστη και δραστηριότητα πάνω από δώδεκα χρόνια, πέρα κι από το θάνατο του συζύγου μου Αγγέλου Ράλλη, το 1974, και παραιτήθηκε μετά την αναχώρηση του πρωτοσυγκέλλου Νικοδήμου Αναγνώστου από τη Μυτιλήνη.

Θεώρησα καθήκον μου ιερό ν αναφέρω, έστω και περιληπτικά, τα έργα που επετέλεσε επί σειρά ετών η Ερανική Επιτροπή Ανεγέρσεως, τα οποία, δυστυχώς δεν αναφέρονται καθόλου στην Ιστορία της Μονής, που έχει γράψει η ηγουμένη Ευγενία  Κλειδαρά. Τα περιγράφει λεπτομερώς ο αείμνηστος μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεομβρότου σ ένα μικρό βιβλίο του με τον τίτλο Ο Αγιος Ραφαήλ και η Μονή των Καρυών, εκδοθέν το 1968, το οποίο πουλιόταν στο μοναστήρι πρό του θανάτου του. Μετά το θάνατό του, δυστυχώς, εξαφανίστηκε. Τα αναφέρει τώρα λεπτομερώς και το νεοεκδοθέν βιβλίο της Ιεράς Μητροπόλεως με τον τίτλο Μυρτιές και Δάφνες, γραμμένο από τον θεολόγο Γεώργιο Σωτηρίου.

Έπειτα από την παραίτηση της Επιτροπής Ανεγέρσεως και το θάνατο του μητροπολίτη Ιακώβου Κλεομβρότου, συνέχισε τα έργα η ηγουμένη Ευγενία, κάνοντας την επέκταση του μοναστηριού.

Όλα τα έργα έχουν γίνει με τις εισφορές και δωρεές των ευσεβών χριστιανών εσωτερικού και εξωτερικού και τις εισπράξεις της εκκλησίας. Πλήθος χριστιανών συρρέουν όλο το χρόνο στο μοναστήρι των Καρυών, για να επικαλεσθούν τη βοήθεια των Νεοφανών Αγίων και τη μεσιτεία τους στον Κύριο σε δύσβατους δρόμους ζωής σκληρών πεπρωμένων. Γι’ αυτό, τελειώνοντας το ιστορικό της ιερής αυτής υπόθεσης, μπορώ να επαναλάβω μια αδιάψευστη αλήθεια, που γράφει σ’ ένα βιβλίο του με τον τίτλο Οι Αγιοι της Λέσβου ο θεολόγος Γεώργιος Σωτηρίου: «Η πίστη των χριστιανών, η προσέλευση χιλιάδων πιστών στο μοναστήρι των Καρυών και τα θαύματα των αγίων δημιούργησαν όλα αυτά τα κτήρια».

Αποσπασμα απο το σχετικό " ΚΑΡΥΕΣ Ο ΛΟΦΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ" βιβλίο της Βασιλικής Ράλλη

ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΡΑΛΛΗ - ΕΚ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ 1959
Το κείμενο της σελίδας εχει παρθεί απο το σχετικό βιβλίο της Βασιλικής Ράλλη. Θεωρώ την πηγή αυτή την πλέον αξιόπιστη που μπορεί να βρεί κάποιος για να πληροφορηθεί τα γεγονότα του Λόφου των Καρυών.
www.agios-rafael.org - Dimitris Markou